Bursa Barosu AHM ve KHM'den Av. Özge Penbegül'ün katline tepki
İzmir Barosu üyesi Avukat Özge Penbegül'ün polis memuru nişanlısı tarafından öldürülmesine Bursa Barosu Avukat Hakları Merkezi ve Kadın Hakları Merkezi ayrı ayrı yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdi.
AHM'nin açıklaması şöyle:
“İzmir Menemen'de görev yapan meslektaşımız Av. Özge Penbegül'ün, polis memuru olan nişanlısı tarafından silahla katledildiğini büyük bir üzüntü ve öfkeyle öğrenmiş bulunuyoruz.
Bu cinayet, kadınların yaşam hakkını hedef alan ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayanan erkek şiddetinin acı bir sonucudur. KADIN CİNAYETLERİ BİREYSEL DEĞİL, SİSTEMATİK BİR SORUNUN ve cezasızlık politikalarının ürünüdür.
Meslektaşımız Av. Özge Penbegül'ü saygıyla anıyor; ailesine, sevenlerine ve tüm yargı camiasına başsağlığı diliyoruz.
Meslektaşımızın katledilmesine ilişkin hukuki sürecin tüm yönleriyle takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.
ÖFKELİYİZ, YASTAYIZ, MÜCADELEMİZDE KARARLIYIZ!
Burtsa Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin açıklaması da şöye:
“İzmir Menemen'de görev yapan meslektaşımız Av. Özge Penbegül'ün, polis memuru olan nişanlısı tarafından katledildiğini derin bir üzüntü ve öfkeyle öğrendik.
Ataerkil erkek şiddeti, yaşam hakkını güvence altına almakla görevli kamu görevlilerinin fail olduğu boyuta ulaşarak vahşetini bir kez daha göstermiştir. Kadınların en yakınlarındaki erkekler tarafından hayattan koparılmadığı tek bir gün dahi yokken; bu kez savunmanın, hukukun ve adaletin temsilcisi bir kadın meslektaşımızı erkek şiddetine kurban verdik.
Aşırı erkek şiddeti; yaşam hakkını güvence altına almakla görevli kamu görevlilerinin fail olduğu boyuta ulaşarak vahşetini bir kez daha göstermiştir. Kadınların en yakınlarındaki erkekler tarafından hayattan koparılmadığı tek bir gün dahi yokken; bu kez savunmanın, hukukun ve adaletin temsilcisi bir kadın meslektaşımızı erkek şiddetine kurban verdik.
Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak; meslektaşımızın katledilmesine ilişkin soruşturmanın tüm yönleriyle, titizlikle yürütülmesini ve failin en ağır cezayı alması için adli sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz. Erkek şiddetine karşı mücadelemizden de kadınların yaşam hakkını savunmaktan da asla vazgeçmeyeceğiz.
Katledilen meslektaşımız Av. Özge Penbegül'ü saygıyla anıyor; ailesine, sevenlerine ve tüm yargı camiasına başsağlığı diliyoruz.”