Demokratik işleyişe müdahalenin karşısındayız
Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi 30.11.2023 tarihinde verdiği bir kararla; Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi'nin amaç dışında faaliyet gösterdiği gerekçesiyle görevden alınmasına ve 1 ay süre içinde yeni yönetimin belirlenmesi için büyük kongre üyeleri arasından beş kişilik heyetin görevlendirilmesine karar vermiştir.
Türk Tabipleri Birliği, ülkedeki yüz bini aşkın hekimi temsil eden kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşudur. Üye tabanının demokratik katılımı ve tercihleri doğrultusunda hukuki ve meşru temsil organlarını oluşturmuştur.
Ülke demokrasisi ve halk sağlığı konusunda yapıcı fikir ve eylemleriyle çalışan, sivil toplumun gelişmesine katkı sunan bir kuruluştur.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi'nin yargının tarafsız ve bağımsızlığının tam olarak sağlanmadığı bir iklimde görevden alınması; meslek örgütlerini baskı altına alma amacını taşıdığı kadar kurumların demokratik işleyişine bir müdahale anlamı da taşımaktadır.
Politik aktörlerin, siyasal sorumluluk sınırlarını aşan açıklamalarının ardından böylesi bir sürecin geliştiğinin bilincindeyiz.
Yargı makamlarının kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları üzerinde bir vesayet aracı olması sonucuna da yol açan söz konusu kararın hukuka aykırı olduğunu vurgulamak gerekir.
Aşağıda imzası olan barolar olarak; Türk Tabipleri Birliği ile dayanışma içinde olduğumuzu vurgulamakla, hukuka aykırı bu kararın ortadan kaldırılması çağrısında bulunuyoruz.
Adana Barosu
Adıyaman Barosu
Ağrı Barosu
Ankara Barosu
Antalya Barosu
Artvin Barosu
Balıkesir Barosu
Batman Barosu
Bilecik Barosu
Bingöl Barosu
Bolu Barosu
Burdur Barosu
Bursa Barosu
Çanakkale Barosu
Çankırı Barosu
Diyarbakır Barosu
Eskişehir Barosu
Hakkari Barosu
Hatay Barosu
Giresun Barosu
Isparta Barosu
İzmir Barosu
Kars Barosu
Kayseri Barosu
Kocaeli Barosu
Mardin Barosu
Mersin Barosu
Muğla Barosu
Muş Barosu
Samsun Barosu
Siirt Barosu
Sinop Barosu
Şırnak Barosu
Şanlıurfa Barosu
Tekirdağ Barosu
Trabzon Barosu
Tunceli Barosu
Van Barosu
Yalova Barosu
Zonguldak Barosu