BASIN AÇIKLAMASI: DENETİMDEN UZAK, CEMAAT VE TARİKAT YURTLARI DERHAL KAPATILMALIDIR!
Bilindiği üzere 29 Kasım 20216 tarihinde Adana'nın Aladağ ilçesinde bir tarikat yurdunda çıkan yangında, 10'u ortaokul öğrencisi kız çocuğu olmak üzere 12 kişi yaşamını kaybetmiş, bu acı olay kamuoyunda infial yaratmıştı. Aladağ yurt yangını davası, Bursa Barosu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda baro tarafından takip edilmiş, sosyal devlet anlayışı gereği, parasız eğitim ve öğrencilerin barınma olanaklarının devlet tarafından sağlanması gerekliliği kamuoyuyla defalarca paylaşılmıştır.
Aradan geçen yıllarda maalesef kamusal sorumluluk yerine getirilmemiş, denetimsiz, teknik ve sağlık kurallarına aykırı faaliyet gösteren bu vakıf, cemaat, tarikat yurt ve evlerinden ardı ardına acı haberler gelmeye devam etmiştir.
Geçtiğimiz ay Antalya'nın Kepez ilçesinde bir vakıf yurdunda Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul, yemekhanede çalışan biri tarafından başı kesilmek suretiyle katledilmiştir.
Bu elim olayın üzerinden henüz bir ay kadar bir süre geçmişken dün Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara'nın intihar haberi ile sarsıldık. 2. sınıf öğrencisi Enes Kara, gelecek kaygısını ve ailesinin baskıyla kaldığı cemaat yurdunda yaşadıklarını anlattığı bir video yayınladıktan sonra maalesef yaşamına son verdi.
Bugün Türkiye'nin birçok yerinde hiçbir şekilde denetlenmeyen yüzlerce vakıf, tarikat ve cemaat yurdu bulunmaktadır.
Enes'in ölümü bir kere daha hatırlatmıştır ki, Türkiye'nin gençlerine umut dolu bir gelecek sunabilmesi için bilim yolunda ilerleyen aydınlık ve özgür düşünceli kurumlara, dini tüccar zihniyeti ile kullanmayan siyasetçilere ihtiyacı vardır.
Enes'in kaydettiği video “suç duyurusu” olarak değerlendirilmeli, onu yaşamını sonlandırmaya iten her kişi en ağır şekilde cezalandırılmalı ve buna yol açan tarikat yurtları da kapatılmalıdır.
Bursa Barosu olarak, çocuklarımızın eğitim, barınma ve güvenliklerinin tarikatlara, cemaatlere ve benzeri yapılara devredilmesini kabul etmediğimizi kamuoyu ile paylaşıyor, sosyal ve laik hukuk devlet anlayışı gereğince, kamusal parasız eğitim ve parasız barınma olanaklarının tüm öğrenciler için sağlanmasının devletin yükümlülüğü olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.
BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI