Yenişehir Kirazlıyayla'da bayram var

Bursa'nın Yenişehir İlçesine bağlı Kirazlıyayla Köyü'nde yabancı sermayeli Meyra Madencilik tarafından hukuksuz bir şekilde başlatılan bakır çinko kurşun zenginleştirme tesisi ve atık barajı yapımının mahkeme kararıyla durdurulması, Kirazlıyayla köyünde bayram havası estirdi.

Kadınlar ön sırada olmak üzere tüm köy halkının aylardır mücadele ettiği doğa katliamına karşı, Bursa Barosu öncülüğünde Bursa Tabip Odası, TMMOB Genel Merkezi, köylüler ve Kirazlıyayla Yardımlaşma Dayanışma Derneği'nce açılan ve Bursa 1. İdare Mahkemesi'nde görülen orman-ağaç kesim izinlerinin iptali davasında verilen yürütmeyi durdurma kararı üzerine 15 Ağustos Cumartesi günü Kirazlıyayla Köyü'nde kutlama yapıldı.

Davacı sivil toplum örgütlerinin başkan ve temsilcileri, siyasetçiler ve çevreci vatandaşların katıldığı kutlama köy meydanında yapıldı. Meyra Madencilik, yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle şantiyeyi kapatıp gittiği için jandarma engeli de olmayan köyde toplanan kalabalığa hitap eden Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Eralp Atabek, Kirazlıyayla köylülerinin direnç ve kararlığı sayesinde kazanılan davanın sürecini anlattı. Eralp Atabek, Kirazlıyayla halkının direnişinin yurdun pek çok yerinde gerçekleştirilen doğa katliamlarına karşı verilecek mücadeleye örnek olması gerektiğini ifade etti.