"Uygulamada Bilirkişilik ve Avukatın Rolü" konferansı yapıldı

Bursa Barosu'nun Bursa Bilirkişilik Bölge Kurulu işbirliğiyle düzenlediği "Uygulamada Bilirkişilik ve Avukatın Rolü" başlıklı konferans Bursa Barosu BAOB Hizmet Birimi'ndeki Av. Özgür Aksoy Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Milli Savunma Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Canbolat'ın verdiği konferansa avukatlar ve farklı meslek alanlarında çalışan uzman bilirkişiler yoğun ilgi gösterdi.
Konferansın izleyicileri arasında Adalet Bakan Yardımcısı, Bursa Barosu önceki başkanlarından Av. Zekeriya Birkan vardı. Konferansın açılışını Bursa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gonca Gülçin yaparken açılış konuşmaları Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun ve Bursa Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanı Ali İhsan Çamurlu ile Adalet Bakan Yardımcısı Av. Zekeriya Birkan tarafından yapıldı.  Prof. Dr. Talat Canbolat, konferansta temel olarak teknik ve hukuki bilirkişilik ayrımı üzerine konuştu. Hukuki alanda tek yetkinin hakimde olmasının, hukuk sisteminin temelini oluşturduğunu örneklerle ifade eden Canbolat, ülkemizin en büyük sorununun, yargı bileşenlerinin kendi işlerine yönelik değil, alışkanlıklarına yönelik çalışması olduğunun altını çizdi, usul kurallarının göz ardı edildiğine işaret etti. Özellikle hukuk davalarında dosyanın HMK gereği hakim önüne hazır gelmesi gerektiğini belirten Prof. Canbolat, sistemin ön inceleme oturumunda, en fazla ikinci oturumda davanın bitmesi üzerine kurulduğunu, oysa avukatlara Avukatlık Kanunu'nun 2. maddesinde tanımlanan delil toplama yetkisinin kullandırılmadığını, ilgililer hakkında görevi kötüye kullandıkları için cezai müeyyide uygulanması gerektiğini anlattı. Hakimin hemen hemen her konuda zorunluymuşçasına bilirkişiye gittiğini, bilirkişilik görevinin uygulamada hakim yardımcılığı olduğunu anlatan Canbolat, “Çocuk hakim, savcı ve avukatlar, yargı sisteminde çoğunluğu oluşturuyor. Oysa bunların en az beş yıl süre ile hakim yardımcısı olarak istihdam edilmesi gerekiyor. Sonra yapılacak sınavla hakim savcı yapılmalılar. Tüm dünyada hakim, savcı, avukat eşittir ve eşit haklara sahiptir. Bu sebeple avukatlık sınavı da olması gerekiyor. Meslekte yeterlilik sınavı yapılsa bile avukatlık sınavı şart” diye konuştu.
Konferansın sonunda Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun ve Bursa Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanı Ali İhsan Çamurlu, Prof. Dr. Talat Canbolat'a plaket verdi.

İlgili Fotoğraflar