Bursa'da meslektaşımızı rehin alan işçi tutuklandı

Bursa'da, Osmangazi Belediyesi ile eski bir çalışanı arasındaki iş davası kapsamında zorunlu arabuluculuk görüşmesi için bir arabulucu meslektaşının ofisine giden işveren belediyeyi temsilen taraf vekili Avukat İlknur Nazlı Gökyıldız, belediyenin eski çalışanı S.Y. tarafından silahlı saldırıya uğramış ve falçata ile rehin alınmıştır.

Arabuluculuk görüşmesinde bulunan kişileri odadan dışarı çıkartan ve 10 dakika boyunca meslektaşımız Gökyıldız'ı rehin tutan, bu sırada “Seni de doğrayacağım, kendimi de! Herkesi doğrayacağım” diye tehditler savuran S.Y. arabulucu avukatın ofisinin bulunduğu işhanının güvenlik görevlileri odaya girince elindeki falçatayı fırlatarak dışarı çıkmıştır.

Polislerce gözaltına alınan saldırgan, çıkarıldığı mahkemece “Silahla hürriyeti tahdit ve kamu görevini yaptırmamak, görevli memura mukavemet” suçlamasıyla tutuklanmıştır.

Bu olay nedeniyle, her fırsatta söylediğimiz, avukatların baktıkları davalarla, uyuşmazlıklarla özdeşleştirilmemesi, toplumda bu yönde oluşan algıya zemin hazırlayan kararlardan vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor ve ekliyoruz. Hukuki uyuşmazlıklarda doğrudan taraf olanların karşı karşıya geldiği arabuluculuk görüşmelerinin güvenlik önlemlerinin alındığı adliyelerde oluşturulacak arabuluculuk merkezlerinde yapılması gerekliliğidir. İş merkezleri ve plazalarda avukatın mesleki çalışmalarını gerçekleştirdiği ofislerde veya yasal altyapısı olmayan arabuluculuk merkezlerinde görüşme yapılması güvenlik risklerini de beraberinde getirmektedir. Arabuluculuk daire başkanlığının arabuluculuğu özendirme, zorunlu arabuluculuk kapsamını arttırma çabaları yanında bir an önce yasal altyapısını oluşturarak arabuluculuk görüşme odalarını adliye binaları içerisinde planlanması gerektiğini önemle vurguluyoruz.

Son olayda meslektaşımız ve başka hiç kimsenin yaralanmamış olması, ayrıca saldırganın tutuklanmış olması tesellimizdir.

Bursa Barosu Yönetim Kurulu ve Avukat Hakları Merkezi'nce yakından takip edilen olaya maruz kalan meslektaşımız Avukat İlknur Nazlı Gökyıldız'a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Bursa Barosu Başkanlığı