Bursa, Balıkesir, Bilecik baroları omuz omuza Ankara'ya

İllerde çoklu baro ve nispi temsil seçim sistemi getirecek yasa tasarısına tepki amacıyla baro başkanlarının illerinden başlattığı Ankara yürüyüşünün üçüncü gününde pek çok başkan Ankara'ya ulaştı.

Yürüyüşe cuma günü Bursa Adalet Sarayı önünden başlayan Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun'un üçüncü gün etabı başlangıç noktası Eskişehir'di. Burada Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay ile buluşan Altun, Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç tarafından karşılandı. Belediye başkanı Ataç'ın misafirperverliğinde bir süre dinlenen Altun ve Kayabay, daha sonra Eskişehir çıkışına kadar yürüdü. Bu parkurda sosyal medya üzerinden canlı yayınla kamuoyuna mesaj veren Bursa Barosu Başkanı Altun, şunları söyledi:

“Yalnız yürümek zor ancak insanın düşünceleriyle baş başa kalması açısından güzel. Balıkesir Barosu Başkanımla süreci konuşuyoruz. Zor günler geçirdik, daha zor günler bizi bekliyor ama enseyi karartmamak lazım. Ankara bizi beklesin. Başkanlarım bizi coşkuyla karşılasınlar, çünkü biz bizden sonra gelenleri öyle karşılayacağız. Barış için, demokrasi için, avukat hakları için, en çok da yurttaşın hakkı için yürüyoruz. Avukatlık Kanunu 76 ve 95. maddeler bizim için vazgeçilmez. Dün Kirazlıyayla'da bunu bir kez daha hissettik. Onların doğası için, havası suyu için yürümek zorundayız. Savunamadıkları haklarını savunmak zorundayız. Barolar olarak halkın avukatıyız.

Çevre davalarını, insan hakları ihlallerini, kadın cinayetlerini, çocuklara yönelik istismar olaylarına karşı mücadeleyi, Anayasa ve Avukatlık Kanunu'ndan aldığımız yetkiyle sürdürüyoruz. Ancak Avukatlık Kanunu'nda barolarda seçim sistemini değiştirmeye yönelik söylemler, şimdi baroların siyaset yaptığı iddialarından hareketle baroların anayasa ve avukatlık kanunundan kaynaklanan bu temel haklarının da ellerinden alınması gündeme geldi. O yüzden iktidarın bu düzenleme talebine karşı tepkimizi, Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül ve Kamu Başdenetçisi Sayın Şeref Malkoç ile iktidar partisi grubu başta olmak üzere TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantılarına katılarak duyurduk. Geçtiğimiz hafta 80 baro ve TBB'nin imza altına aldığı 19 Mayıs ve 1 Haziran tarihli bildirge gereği 80 baro adına 31 baro başkanı olarak partilerin grup başkan vekilleriyle görüşerek teklifin geri çekilmesini talep ettik. Teklifin sunulmasından vazgeçilmesi halinde pandemi sonrasında avukatlık kanunu değişiklikleri üzerinde müzakere edebileceğimizi ifade ederek uzlaşı çabasını sonuna kadar sürdürdük. Aradan geçen süreye rağmen görüyoruz ki televizyonlarda baro başkanları olmadan barolar tartışılıyor. Avukatlar olmadan avukatlık kanunu tartışılıyor. Biz bu şekildeki tartışmaları doğru bulmuyoruz. Bu sebeple gerekirse Meclis'e kadar yürüyüp taleplerimizi bir kez daha duyuracağız” diye konuştu.

Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay da, “Ben yürüyüşe geç katıldım ama Gürkan Başkan'la birlikte yürümekten gurur duyuyorum. Yurttaşlarımızın sesini duyurmak için yürüyoruz. Bizler bugün varız, yarın yokuz ama barolar ilelebet olsun diye yürüyoruz. Enseyi karartmak yok, yürümeye devam” diye konuştu.

Eskişehir çıkışında Altun ve Kayabay'a Bilecik Barosu Başkan Yardımcısı Av. Hasan Şahin eşlik etmeye başladı. Altun, Kayabay ve Şahin, birlikte bir süre yürüdükten sonra araçlarla Polatlı'ya geçti. Polatlı girişinden, çıkışına kadar yürüyen başkanlar akşam saatlerinde Ankara'ya da yürüyerek girdi.

Yürüyüşü tamamlayıp Ankara'ya ulaşacak baro başkanlarının daha önce belirledikleri eylem planına göre yarın önce Anıtkabir'i ziyaret edecekler. Anıtkabir ziyareti sonrasında Türkiye Barolar Birliği'ne giderek, TBB delegeleri ile birlikte Ankara'da olağanüstü toplantı yapılması yönündeki taleplerini elden teslim edecekler.

İlgili Fotoğraflar