Avukat Aytaç'ın yargılaması durdu

Avukatlık Kanunu'nda yapılan ve çoklu baro düzenlemesi getiren değişiklik öncesinde baro başkanlarının Ankara'ya girişinin engellenmesi üzerine İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde yapılan basın açıklamasındaki konuşması nedeniyle Av. Kemal Aytaç hakkında “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçlamasıyla açılan dava İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

22 Haziran 2020 tarihindeki basın açıklamasında konuşan ve “Bu ülkede diktatörlük var, saray var, Reis var ve baro başkanlarına yapılan eşkıyalıktır, haydutluktur, alçaklıktır” diyen Av. Kemal Aytaç'ı, aralarında İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu'nun da bulunduğu 46 avukat savundu.

Avukatlar, Aytaç'ın yargılanabilmesi için Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesine göre Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma izni alınması gerektiğini, CMK 223/8 uyarınca bu şartın oluşmadığını belirten dilekçe sundular. Ayrıca, dava konusu basın açıklamasına ilişkin video kaydının tamamının çözümlenmesi konusunda savcılık talimatı olduğuna dikkat çekilerek, dosyada bulunan CD'nin bulunduğu zarfın hiç açılmadan gönderildiği, iddianameye sadece polis memurlarının çektiği görüntülerden seçilmiş ifadelerin aktarıldığı, bu nedenle CD'nin tamamının çözümlenmesi gerektiği ifade edildi.

İddia makamının, kovuşturma izin talebinin reddedilmesini istediği duruşmada mahkeme, kovuşturmanın yapılabilmesi şartının henüz gerçekleşmediğinden hareketle Adalet Bakanlığı'na müzekkere yazılmasına ve bu nedenle davanın durmasına karar verdi.