Ankara yürüyüşünün ikinci etabında Altun'a Kirazlıyayla'da jandarma engeli

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Ankara yürüyüşünün ikinci gününde, Lübnan sermayeli Meyra Madencilik tarafından hukuksuz bir şekilde yapımı devam eden maden flotasyon ve atık tesisini protesto eden Yenişehir Kirazlıyayla köyüne ziyaret etmek istedi, ancak jandarma engeliyle karşılaştı.

Gürkan Altun, iktidarın, illerde birden fazla baro kurulmasını sağlayacak ve baroların yönetim organı seçimlerini nispi temsile dayandıracak yasa tasarısına tepki için baro başkanlarınca başlatılan Ankara'ya protesto yürüyüşünün ikinci gününe Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Asude Şenol da katıldı. Altun, Şenol ve yönetim kurulu üyeleriyle avukatlar, LGS ve Covid-19 önlemleri kapsamındaki sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle Kirazlıyayla'ya saat 17.00 sıralarında gitti. Ancak, Altun ve beraberindekilerin geleceği bilinen köyde jandarmanın, İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun kararlarını anons ederek köylülerin evlerinden çıkmamaları gerektiğini ve karara uymayanlara para cezası kesileceğini duyurmuştu.

Bu anonslar üzerine protestocu kadınlar, birer birer bahçelerden geçerek, köyün girişinde Bursa Barosu Başkanı ve heyetini beklemeye başladı. Bursa Barosu Başkanı Altun, burada köylü kadınların derdini dinlerken, jandarmanın geldiği gören kadınlar, ceza korkusuyla kaçışmaya başladı. Altun ve beraberindekiler köy meydanına doğru yürüyüşe geçince kadınlar peşlerinden yürümeye başladı. Baro heyetinin varlığından cesaret alan kadınlar, “Kirazlıyayla bizimdir, bizim kalacak”, “Ölmek var dönmek yok” gibi sloganlar atmaya başladı. Bunun üzerinde jandarma komutanları, Bursa Barosu heyetini önünü kesti. Bir jandarma komutanı Altun'a İl Hıfzıssıha Kurulu'nun kararını okuyarak, toplantı yapılamayacağını söyledi. Altun da, toplantı yapmaya gelmediklerini, Ankara yürüyüşü sırasında köylülerin direnişine destek vermek amacıyla uğrayıp merhaba diyerek yollarına devam edeceklerini söyledi.

Başkan Altun, “Köylülerin direnişine destek vermek için uğradık. Yapmaya çalışılan yasal düzenlemeyle baroların çevre mücadelelerine müdahil olmamaları için uğraşıyorlar. Biz buna da itiraz için yürüyoruz. Nerede toplumsal bir sorun varsa onların sesi olmaya çalışıyoruz” dedi.

Jandarma komutanının 'sokağa çıkmanın yasak olmadığını, toplanmanın yasak olduğunu' söylediğini ifade eden Gürkan, “Biz buraya eylem için gelmedik. İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereği jandarma toplantı yapamazsınız dedi. Biz onlara durumu anlatırken bile köylülerle bir araya geldik. Köyün girişine doğru farklı noktalardan geldiler. Bizi her şeye rağmen karşıladılar. Bizimle yürüdüler” dedi.

Kirazlıyayla'ya özel bir yasak uygulanmaya çalışıldığını söyleyen Gürkan “Buraya gelirken geçtiğimiz Barcın köyünde kahvehaneler açık. Köylüler oralarda toplanıp, ürünlerini satıyorlar. Ama Kirazlıyayla'da kahvehane kapalı, ürünlerini satamıyorlar. Köylülerin Bursa'ya gidip ürün satmalarında sorun yok ama Kirazlıyayla'da yasak. Yurttaşlara sokağa çıkma konusunda bir baskı söz konusu. Bu insanlar tarlalarını ekecek, hayvanını otlatacak, ekecek” diye konuştu.

Köylülerin ceza korkusu da Gürkan Altun'un jandarma komutanı ile konuşması ve köylüleri yatıştırarak evlerine göndermesiyle sona erdi. Altun ve beraberindekiler köyden yürüyerek çıkarken Kirazlıyayla halkı evlerinin önünden selamladı.

Altun, Ankara yürüyüşünün ikinci gün ikinci etabına İnegöl-Bozüyük arasında devam etti.